Damayanti, Fitria (2024) OPTIMALISASI PENERAPAN LAPORAN KEUANGAN BERBASIS SAK EMKM PADA USAHA MIKRO KECIL DAN MENENGAH (STUDI KASUS DI UMKM BIDANG KULINER DI KABUPATEN PEKALONGAN). Skripsi thesis, STIE Bank BPD Jateng.
Text
daftar pustaka.pdf Download (234kB) |
|
Text
BAB 1 DAN 3.pdf Download (108kB) |
Abstract
Abstract: This research aims to examine the optimization of the application of Financial Accounting Standards for Micro, Small and Medium Entities (SAK EMKM) in Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in the culinary sector in Pekalongan Regency. Using a qualitative approach with a case study method, this research collects data through interviews, observation and documentation to understand the level of understanding of MSME actors regarding SAK EMKM and the obstacles faced in its implementation. This research uses thematic analysis to identify and report patterns from the data collected, with the hope of providing comprehensive insight into the obstacles to implementing SAK EMKM and optimizing appropriate strategies in Pekalongan Regency. The research results show that the application of SAK EMKM to MSMEs in the culinary sector in Pekalongan Regency still experiences various obstacles, including the low level of understanding of MSME actors, limited knowledge, and lack of support and outreach. These factors hinder the optimization of the implementation of SAK EMKM which should be able to improve the preparation of financial reports and support business termination. To overcome these obstacles, several strategies are recommended in the form of increasing socialization and education through seminars, workshops and training, providing technical support and mentoring from accounting experts, developing accounting applications that are suitable for MSMEs. Keyword: Financial Reports, MSMEs, SAK EMKM
Item Type: | Thesis (Skripsi) |
---|---|
Additional Information: | Penelitian ini bertujuan untuk mengkaji optimalisasi penerapan Standar Akuntansi Keuangan Entitas Mikro, Kecil, dan Menengah (SAK EMKM) pada Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah (UMKM) bidang kuliner di Kabupaten Pekalongan. Penelitian ini termasuk jenis penelitian kualitatif dengan metode studi kasus, penelitian ini mengumpulkan data melalui wawancara, observasi, dan dokumentasi untuk memahami tingkat pemahaman pelaku UMKM terhadap SAK EMKM serta kendala yang dihadapi dalam penerapannya. Penelitian ini menggunakan analisis tematik untuk mengidentifikasi dan melaporkan pola-pola dari data yang dikumpulkan, dengan harapan dapat memberikan wawasan komprehensif mengenai kendala penerapan SAK EMKM dan strategi optimalisasi yang tepat di Kabupaten Pekalongan. Hasil penelitian menunjukkan bahwa penerapan SAK EMKM pada UMKM bidang kuliner di Kabupaten Pekalongan masih mengalami berbagai hambatan, antara lain rendahnya tingkat pemahaman pelaku UMKM, keterbatasan pengetahuan, dan minimnya dukungan serta sosialisasi. Faktor-faktor ini menghambat optimalisasi penerapan SAK EMKM yang seharusnya dapat memperbaiki penyusunan laporan keuangan dan mendukung keberlanjutan usaha. Untuk mengatasi hambatan tersebut, disarankan beberapa strategi berupa meningkatkan sosialisasi dan edukasi melalui seminar, workshop dan pelatihan, menyediakan dukungan teknis dan pendampingan dari ahli akuntansi, mengembangkan aplikasi akuntansi yang sesuai untuk UMKM. Kata Kunci: Laporan Keuangan, UMKM, SAK EMKM |
Uncontrolled Keywords: | keyboard |
Subjects: | H Social Sciences > HC Economic History and Conditions H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor |
Divisions: | Faculty of Law, Arts and Social Sciences > School of Management |
Depositing User: | Wisudawan S1 |
Date Deposited: | 13 Sep 2024 09:04 |
Last Modified: | 13 Sep 2024 09:04 |
URI: | http://eprints.stiebankbpdjateng.ac.id/id/eprint/2326 |
Actions (login required)
View Item |